AMSTERDAM - Zune gaat 249,99 dollar kosten. Dat heeft Microsoft donderdag bekendgemaakt. De muziekspeler is daarmee slechts 99 dollarcent duurder dan rivaal iPod met dezelfde opslagcapaciteit (30 gigabyte), zo meldt Reuters.

Microsoft meent er goed aan te doen om de Zune even duur te maken als de iPod. "Ook al houdt dat in dat we gedurende een periode geen winst maken op het apparaat.", aldus een woordvoerder. Eerder deden geruchten de ronde dat de Zune 284 dollar zou gaan kosten. Dat bedrag publiceerde het Amerikaanse supermarktconcern Wallmarkt namelijk per ongeluk op zijn website.

Ook wat betreft de online muziekdienst, de Zune Marketplace, heeft Microsoft naar Apple gekeken. Een nummer downloaden via de nieuwe winkel zal 99 cent gaan kosten, evenveel als bij de iTunes Store van Apple.

Abonnement

Tevens hebben gebruikers de mogelijkheid om een abonnement op de dienst te nemen. Een dergelijk abonnement kost 14,99 dollar per maand en daarmee kunnen muziekliefhebbers ongelimiteerd tracks beluisteren op Zune Marketplace.

Bij de lancering van Marketplace zal Microsoft ruim 2 miljoen nummers beschikbaar hebben, zo belooft het. De dienst zal zich voorlopig alleen richten op de verkoop van muziek. Microsoft heeft daarvoor deals gesloten met de grote platenlabels.

Pikken

Microsoft hoopt met de Zune alsnog marktaandeel van de immens populaire iPod af te snoepen. Heel makkelijk zal dat niet worden, zo schatten analisten. Apple heeft als het om muziekspelers gaat immers een voorsprong van vijf jaar.

Toch denkt Microsoft een goede kans te maken met zijn muziekspeler. Het concern steekt honderden miljoenen dollars in de ontwikkeling van zijn muziekspeler. Microsoft hoopt een stevige plek in de markt te kunnen verwerven en is zich ervan bewust dat het wellicht een aantal jaar gaat duren voordat de investeringen zijn vruchten zullen afwerpen.

Dikker

De Zune lijkt qua design enigszins op de iPod, hoewel het apparaat dikker is en een groter scherm heeft. Ook heeft het apparaat een ingebouwde FM-radio en kunnen gebruikers draadloos muziekbestanden uitwisselen via het apparaat. Zune verschijnt in de kleuren bruin, zwart en wit.

Naar verwachting ligt de Zune op 14 november in de schappen.