AMSTERDAM - Internet vervult voor islamitische terreurorganisaties een belangrijke rol bij de verspreiding van hun ideologie. Wereldwijd bestaan 4500 internetsites die worden gebruikt om strijders voor de jihad te ronselen. Dat stelt Europarlementariër Bas Belder (SGP) in Zicht, het blad van het studiecentrum van zijn partij.

Belder beschrijft de rekrutering van met name jeugdige jihad-strijders. Hij baseert zich op verschillende bronnen uit de internetwereld, overheidsspecialisten en onderzoeksjournalisten.

Organisaties als Al-Qaida gebruiken internet volgens de SGP'er steeds meer omdat zij hun boodschap niet meer via de Arabische tv-zender Al Jazeera willen verspreiden. Zij willen hun boodschap ongecensureerd en snel overbrengen.

Intimidatie

Volgens Belder kent het islamitische internetgebruik twee aspecten. Enerzijds beoogt het psychologische intimidatie van het Westen, anderzijds moet internet het succes van terroristen visualiseren en moslims enthousiast maken voor de jihad.

De parlementariër schrijft dat misbruik van internet nauwelijks is tegen te gaan. "Als er één pagina wordt gesloten, duiken er meteen twee nieuwe op", citeert hij een anonieme bron. Met name de bestrijding van chatrooms is lastig. "En juist daar worden aanwijzingen voor gevechtstraining en reisroutes naar islamitische terreurbases doorgegeven."

Mohammed B.

Als voorbeeld van de invloed van de sites gebruikt een van de bronnen in het artikel de man die is veroordeeld voor de moord op Theo van Gogh, Mohammed B.. Hij liet zich 'in aanzienlijke mate ideologisch inspireren door internet'. Volgens een Saoedische dissident bezoeken tienduizenden moslims de terreurwebsites dagelijks, al was het maar uit nieuwsgierigheid.