DEN BOSCH - De virusdeskundigen van het bedrijf Kaspersky Lab waarschuwen computergebruikers voor aanvallen met wormvirussen. Het bedrijf signaleert sinds ongeveer anderhalve week voortdurend nieuwe aanvallen, die gebruik maken van MSN Messenger. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend.

De verspreiding van deze wormen is volgens het bedrijf wereldwijd, maar een aantal van de virussen richt zich specifiek op Nederlandstalige gebruikers van het Microsoft-chatprogramma MSN Messenger. De wormen verspreiden zich door het sturen van een bestand, met het virus, en een tekst naar de contactpersonen.

Bij een aantal wormen is de tekst in het Nederlands. Het doel van de wormen is om zogenoemde trojaanse paarden op de computers te installeren.

MSN heeft een aantal filters om verspreiding van wormen tegen te gaan, maar de nieuwste wormen weten die te omzeilen. Volgens Kaspersky heeft Microsoft inmiddels een van de twee zwakke plekken in de filters gedicht.

De andere zwakke plek zit in de offline-berichten die MSN-gebruikers ontvangen als ze weer online zijn. Die worden volgens het anti-virusbedrijf op dit moment helemaal niet gefilterd.

Hoeveelheid

"De hoeveelheid geïnfecteerde computers doet denken aan tijden van weleer, waarbij sprake was van grote, zichtbare virusuitbraken. De auteur heeft waarschijnlijk als doel gehad zo snel mogelijk geld te verdienen", aldus antivirusdeskundige Roel Schouwenberg van Kaspersky Lab.

Het bedrijf raadt MSN-gebruikers aan offline-berichten die linken naar uitvoerbare bestanden te negeren en op te passen met verdachte links.