DEN HAAG - Muziek en films die consumenten op een legale manier van internet downloaden, hebben te vaak beperkingen in het gebruik. Dat heeft de Consumentenbond woensdag gezegd. De belangenbehartiger start daarom een campagne tegen gebrekkige legale downloads.

"Een bij iTunes gekocht liedje kun je niet afspelen op jouw mp3-speler, een nieuwe cd van 20 euro geeft tikken of doet het helemaal niet, de film van Harry Potter die je bij een gerenommeerde internetwinkel gedownload hebt, is nauwelijks goedkoper dan de dvd, maar je kunt er veel minder mee", aldus de Consumentenbond in een verklaring.

Volgens de NVPI, branchevereniging van de entertainmentindustrie is de Consumentenbond een "zinloze discussie" gestart. "De problemen die sommige consumenten ervaren met de toegepaste technieken om de downloads te beveiligen, hebben niets met die technieken te maken maar met de keuze van technologiebedrijven om te investeren in diensten en technieken die niet onderling uitwisselbaar zijn", aldus de NVPI in een reactie.