AMSTERDAM - Intel wil van de 'grote, beige doos' af. Om die reden roept de chipfabrikant designers en fabrikanten op een kleine en 'sexy' thuiscomputer te ontwerpen. Intel heeft voor de competitie maar liefst een miljoen dollar aan prijzen uit te delen, zo meldt de BBC woensdag.

Uiteraard moeten de ontwerpen wel aan bepaalde eisen voldoen. Zo moeten de computers gebruikmaken van Intel's Viiv technologie. Deze technologie is speciaal ontwikkeld om het plezier van digitaal entertainment te vergroten en het beheer gemakkelijker te maken. Verder moet er een Intel Core2 Duo-processor inzitten en dringt Intel er bij de inzenders op aan om buiten de standaarden te denken.

Factor

Volgens Intel let de consument van tegenwoordig niet enkel meer op de prijs en specificaties bij het kopen van een nieuwe pc. "Het formaat, de vorm en het design blijkt een steeds belangrijkere factor te worden bij het nemen van een beslissing", zo laat een woordvoerder van Intel weten.

Designers en fabrikanten vanuit de hele wereld kunnen meedoen aan de wedstrijd. Per persoon of bedrijf mogen er vijf verschillende ontwerpen worden ingezonden. De inzendingen zullen worden beoordeeld op stijl, geluidsproductie en functionaliteit.

Prijs

De hoofdprijswinnaar ontvangt 300.000 dollar als bijdrage om het systeem in productie te nemen en 400.000 dollar voor gezamenlijke marketing met Intel. De eerste prijs bestaat uit een bedrag tot 300.000 dollar voor het op gang brengen van de massaproductie.

De winnaar wordt waarschijnlijk bekendgemaakt tijdens het Intel Developer Forum in maart 2007 te San Francisco.