AMSTERDAM - Softwarefabrikant Microsoft heeft vroegtijdig een programma uitgebracht dat een veiligheidslek in Internet Explorer dicht. Dat maakt het bedrijf woensdag bekend. Vanwege de ernst van het lek werd niet gewacht tot de vaste maandelijkse dag waarop de zogenoemde 'patches' worden uitgebracht.

Het lek kwam een week geleden aan het licht. Het biedt de mogelijkheid toegang te krijgen tot computers, zonder dat de eigenaar daar erg in heeft. Programma's kunnen worden geïnstalleerd en bestanden kunnen onbruikbaar worden gemaakt. Daarnaast kunnen de inbrekers persoonlijke gegevens als wachtwoorden en nummers van creditcards in handen krijgen.

Outlook

Het beveiligingsprobleem treft de internetbrowser van Microsoft, Internet Explorer, maar ook via het mailprogramma Outlook kan gebruik worden gemaakt van het lek. Computers met de versies 5.1 en 6 van Internet Explorer die draaien op Windows 2000, Server 2003 of XP zijn kwetsbaar.

Normaal gesproken brengt Microsoft beveiligingsupdates uit op de tweede dinsdag van de maand. Omdat op internet handleidingen circuleren waarin beschreven wordt hoe het lek kan worden uitgebuit, besloot het bedrijf de patch woensdag al uit te brengen. Deze kan worden geïnstalleerd via de website van Microsoft.