AMSTERDAM - Ahold heeft wederom geblunderd met het aanvragen van domeinnamen, zo beweert domeinhandelaar .eubis. Onlangs konden bedrijven hun merken vastleggen voor het nieuwe .mobi domein, het domein speciaal voor de mobiele telefoon. Ahold heeft dit alleen gedaan voor ahold.mobi, niet voor de andere merken zoals Etos en Albert.

.Eubis is verbaasd dat Ahold slordig met de aanvragen is omgegaan. "Terwijl de meeste grote retailers wel hun merken vastlegden voor het nieuwe .mobi domein heeft Ahold dit alleen gedaan voor ahold.mobi, de andere merken zoals Etos, Gall&Gall, Albert Heijn en Albert zijn ze vergeten of vond men schijnbaar commercieel niet interessant", aldus Jerke van de Ven van .eubis. "Zeer onprofessioneel", zo voegt hij daar aan toe.

"Vooral albert.mobi is een interessant domein voor het supermarktconcern, omdat Albert.nl op die manier makkelijk toegankelijk zou zijn voor een online bestelling op een mobieltje of PDA", zo stelt Van de Ven. "Aangezien mobiel internet de toekomst heeft is dit een tactisch zeer slechte zet".

Eigendommen

Een woordvoerder van Ahold laat in een reactie aan NU.nl weten altijd de commercieel interessante domeinen te hebben aangevraagd. Volgens hem heeft .eubis een tijd terug verschillende domeinen aan Ahold aangeboden voor "substantiele bedragen". Het concern wil onderzoeken of .eubis commerciele eigendommen heeft aangetast.

Vrij

Volgens Van de Ven zijn Albert.mobi en Gall.mobi inmiddels geclaimd door een bedrijf in het Canadese Vancouver. Albertheijn.mobi en Etos.mobi zijn volgens hem nog vrij. Iedere particulier kan deze domeinnamen nu claimen.

Overigens denkt Van de Ven dat de domeinen op den duur wel weer in handen komen van Ahold. "Als bedrijf sta je erg sterk. Het zal voor een particulier lastig zijn om bijvoorbeeld Albertheijn.mobi in handen te houden."

Rechtzaak

Volgens Van de Ven kan Ahold zijn domeinen terugkrijgen door een rechtzaak aan te spannen of het domein terug te kopen. "Een rechtszaak kost veel tijd en geld, het domein terug kopen is dan wellicht een betere optie voor Ahold.

Dinsdag werd het .mobi domein vrijgegeven voor het grote publiek. Daarvoor konden slechts merknaamhouders hun domein claimen.

Registratiefout

Eerder dit jaar liep Ahold verschillende .eu-domeinnamen mis wegens een volgens .eubis slordige registratiefout. Het supermarktconcern liet toen Ahold.eu, Etos.eu en Gall.eu glippen.

Ahold laat verder weten dat het altijd zal optreden tegen bedrijven of particulieren die het concern schade toebrengen.