AMSTERDAM - Het op dinsdag gelanceerde Hyves Music heeft al meer dan honderd muzikanten aan zich weten te binden. Volgens Raymond Spanjar, mede-oprichter van Hyves, is dit absoluut meer dan verwacht.

"Wij hadden nog geen nieuwsbrief de deur uitgedaan, dus we hadden niet verwacht dat we nu al boven de honderd zouden zitten", verklaart Spanjar. Hyves wil voor het einde van het jaar meer dan duizend muzikanten op de website hebben. In de loop van volgend jaar moet de teller op 5.000 staan.

Hyves Music is een platform voor artiesten en fans. Muzikanten kunnen liedjes uploaden naar hun profiel die vervolgens door hun fans beluisterd kunnen worden. Gebruikers van Hyves kunnen de muziek ook op hun eigen profiel plaatsen.

Expressie

"Onze gemeenschap is altijd een plaats geweest waar je een expressie van je identiteit kan geven", aldus Spanjar. "Je kan laten zien wie je bent, wie je vrienden zijn en nu ook wat je favoriete muziek is. Hyves Music voegt veel sfeer toe aan onze community."

Talent

De nieuwe dienst richt zich op zowel bekend als onbekend talent. Zo zijn Di-rect, Dj Erick E, Tiesto en Ilse de Lange al via Hyves te beluisteren. "Maar daarnaast zijn er ook al heel veel onbekende rappers uit Amsterdam met een eigen profiel", zegt Spanjar, die eraan toevoegt dat de redactie de hele dag muziek heeft geluisterd in plaats van te werken.

Volgens Bas van Wageningen, bassist van Di-Rect, verlaagt Hyves Music de drempel enorm waardoor fans nog meer betrokken raken bij de band. "Het is super tof dat we nu via Hyves onze muziek kunnen verspreiden, zeker nu we bezig zijn met ons nieuwe album."

Maar het blijft niet bij alleen muziek delen. "De hele band kan inloggen. We gaan onze vrienden ook zeker op de hoogte houden waar wij mee bezig zijn. Foto’s, video’s en omstebeurt minstens één keer per week een nieuwe blog."

Primeur

Dj Erick E gaf de online gemeenschap zelfs een primeur. Op Hyves is vanaf vandaag zijn nieuwe singel 'The Beat Is Rockin'' te beluisteren, terwijl de officiële release pas over drie weken is. "Zo kan ik alvast peilen wat bezoekers van mijn profiel vinden."

De Partysquad heeft al een tribute gemaakt voor Hyves Music. "Dikke beats op je Hyves, yo, dat is die shit, yo!"

Potentieel

De doorbraak van nieuwe acts als de Arctic Monkeys en Lily Allen toonde al het virale potentieel aan van sociale netwerken voor artiesten. Hyves hoopt nu op hetzelfde voor Nederland. "Wij willen artiesten nu ook een Nederlands podium geven en hopen nog in 2006 een Nederlandse sensatie te zien doorbreken via internet", aldus Spanjar.

CU2 Music

Onlangs begon CU2 met CU2 Music een vergelijkbare dienst. CU2 heeft momenteel iets meer dan vierhonderd muziekprofielen met daarop 815 muziekbestanden. De website heeft daarmee bijna 49 uur aan muziek.