ROTTERDAM - De Rotterdamse politie heeft onder leiding van het Openbaar Ministerie een bende bankoplichters opgerold. Van de achttien verdachten zitten er zes in voorlopige hechtenis. De bende hield zich bezig met het op grote schaal plunderen van bankrekeningen via internetbankieren. Dat heeft het OM dinsdag bekendgemaakt.

De zaak kwam in februari aan het rollen toen een man en een vrouw uit Togo en Sudan werden betrapt bij het stelen van post uit brievenbussen in Vlaardingen, het zogenoemde posthengelen. Het onderzoek leidde naar zeker achttien verdachten, van wie justitie er drie als hoofdverdachte ziet. De zes mannen die in hechtenis zitten komen uit Sudan en Nigeria en zijn tussen de 18 en 36 jaar oud.

De drie hoofdverdachten zorgden voor vervalste paspoorten en organiseerden de diefstal van papieren die nodig zijn om te kunnen internetbankieren. De bende koos vooral ouderen als slachtoffer.

Gedupeerd

De hoofdverdachten huurden onder andere een 78-jarige Rotterdammer in om voor hen hand- en spandiensten te verrichten, zoals het ophalen van spullen op een postkantoor. Volgens het Openbaar Ministerie zijn de slachtoffers voor duizenden euro's gedupeerd.

Justitie verwacht dat de rechtszaak tegen de bende in november plaatsheeft.