JACKSON - Bernard J. Ebbers, de gevallen bestuursvoorzitter van het in 2002 door fraude ten ondergegane WorldCom, moet zich dinsdag melden om zijn gevangenisstraf van 25 jaar uit te zitten.

Ebbers werd tot de straf veroordeeld wegens zijn rol in een fraudeschandaal van 11 miljard dollar bij het Amerikaanse telecomconcern. De ondergang van WorldCom is een van de grootste faillissementen in de Amerikaanse geschiedenis.

De Amerikaanse federale autoriteiten wilden nog niet zeggen waar Ebbers wordt opgesloten. Dat wordt later op de dag bekendgemaakt.

Veiligheidsregime

De twee gevangenissen het dichtst bij de woonplaats van Ebbers zijn Yazoo City Federal in Mississippi en Oakdale Correctional Complex in Louisiana. De rechter adviseerde dat Ebbers naar Yazoo City gaat omdat daar niet een heel streng veiligheidsregime heerst en zijn familie hem daar makkelijk kan bezoeken.

De Canadees van oorsprong komt op zijn vroegst in 2028 vrij. Tegen die tijd is hij ouder dan 85 jaar. De celstraf van Ebbers is vijf keer zo hoog als die van zijn voormalige financiële rechterhand bij WorldCom, Scott Sullivan. Die bekende schuld aan fraude en was de belangrijkste getuige tegen Ebbers.

Beroep

De voormalige basketballtrainer op een middelbare school werd eigenlijk al in maart 2005 veroordeeld, maar ging tegen die uitspraak in hoger beroep. Hij bleef al die tijd op borgtocht vrij.

In juli werd zijn vonnis bevestigd door een rechtbank in New York. De rechter achtte hem op negen punten schuldig aan onder meer fraude en samenzwering om de financiële wantoestanden bij het bedrijf moedwillig te verbergen om zo de koers van het aandeel WorldCom op te stuwen. Ebbers deed dat voor persoonlijk gewin.

Baan

Toen WorldCom faillissementsbescherming aanvroeg verloren ongeveer 20.000 mensen hun baan en zagen aandeelhouders voor 180 miljard dollar aan beurskapitaal in rook opgaan.

Worldcom ging na een doorstart verder onder de naam MCI. MCI werd begin dit jaar voor ongeveer 8,6 miljard dollar overgenomen door het Amerikaanse telecomconcern Verizon.