AMSTERDAM - Uitgever PCM lanceert binnenkort samen met Talpa een nieuwssite onder de naam Skoeps.nl. De site komt vol te staan met foto's en filmpjes van ooggetuigen.

Het is de bedoeling dat er een landelijk netwerk wordt opgebouwd van tienduizenden mensen, die nieuwswaardige gebeurtenissen zien en opnemen. Via de Skoeps.nl worden de gemaakte digitale foto's en filmpjes over het land verspreid, zo meldt Planet Multimedia.

In Nederland is een initiatief van deze omvang geheel nieuw; in andere landen wordt al langer geëxperimenteerd met zogeheten burgerjournalistieksites. Het bekendste voorbeeld is het Koreaanse OhmyNews.

Van Gogh

De moord op Theo Van Gogh en de aanslagen in Londen en Madrid zijn typische gebeurtenissen die op Skoeps terecht zouden zijn gekomen. De eerste foto's die in de pers kwamen, waren met cameramobieltjes geschoten.

Op Skoeps zal echter niet alleen het grote nieuws aan bod komen. Ook foto's van festivals en bijvoorbeeld ontgroeningen zijn welkom. Skoeps wil een enthousiaste community van 500 jonge reporters opbouwen, en een groot aantal gelegenheids-skoepers stand-by houden. Die moeten over het hele land verspreid zitten.

De inkomsten die voortvloeien uit een filmpje worden na aftrek van onkosten 50/50 verdeeld onder de maker en Skoeps.