AMSTERDAM - Pro-anorexia websites zorgen ervoor dat vrouwen met de eetstoornis vaker wegens ondervoeding in het ziekenhuis belanden dan vrouwen met anorexia die de sites niet bezoeken.

Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek dat maandagavond wordt onthuld in Nova door Eric van Furth, klinisch psycholoog en directeur behandelzaken aan het Centrum Eetstoornissen Ursula. Hij stelt dat de resultaten ook gelden voor Nederlandse vrouwen.

Aanmoediging

Op de sites moedigen bezoekers elkaar aan om zo min mogelijk te eten. Een voorbeeld van een Nederlandse pro-anorexia site is superkuiken.web-log.nl. De psycholoog wijst erop dat het onderzoek voor het eerst aantoont dat de sites een gevaarlijk effect hebben.

In het onderzoek werden vijftig patiënten ondervraagd, onder hen bezocht veertig procent de pro-anorexia sites regelmatig, vijfendertig procent deed dat niet.

Levensstijl

De bezoekers zijn in de meeste gevallen jonge vrouwen die aan de eetstoornis anorexia nervosa lijden, maar die niet als een psychische aandoening zien. Op de sites wordt de psychische aandoening voorgesteld als een positieve levensstijl.

In Nederland zijn naar schatting veertigduizend mensen met een eetstoornis, die officieel als anorexia of boulimia nervosa-patiënt te boek staan. Ongeveer honderdtwintigduizend mensen hebben een serieus eetprobleem.