AMSTERDAM - De Amerikaanse staat Massachussets gaat in beroep tegen de uitspraak in de antitrustzaak tegen Microsoft. Dit meldt Webwereld zaterdag.

De negen staten die verder procedeerden tegen de softwaregigant hebben tot maandag de tijd om bezwaar te maken. West Virginia besluit maandag of deze zich aansluit bij Massachussets. De andere staten (California, Connecticut, Florida, Iowa, Kansas, Minnesota, Utah en The District of Colombia) gaan in ieder geval niet in hoger beroep.

Rechter Colleen Kollar-Kotelly oordeelde op 1 november dat de monopoliepositie van Microsoft voldoende wordt beperkt met de eerder voorgestelde schikking.

Teleurgesteld

"We zijn teleurgesteld omdat de rechter weinig meer deed dan het aanvaarden van de eerder afgesproken deal met Microsoft", verklaart een woordvoerder van staat Massachussets. "Het is bewezen dat Microsoft herhaaldelijk de antitrustwetten heeft overtreden van dit land en van deze staat."

Volgens Microsoft-woordvoerder Jim Desler heeft de beroepszaak van Massachussets geen gevolgen voor de toekomstplannen van Microsoft.

25 miljoen dollar

Omdat Microsoft al onschuldig is bevonden, moeten de staten die in hoger beroep gaan wel de kosten voor de zaak betalen. Die kosten zijn, samen met de vergoedingen voor de rechter en de griffier, opgelopen tot in totaal 25 miljoen dollar.