AMSTERDAM - De Nederlandse gamer speelt het liefst schietspellen (shooters), zo blijkt uit onderzoek van de website Gamer.nl en Vivendi Universal Games. Voor sport- en simulatiespellen lopen echter maar weinig spelletjesliefhebbers warm.

Met ruim 40 procent van de stemmen is de shooter veruit het populairst. Op nummer twee staan de zogeheten 'role playing games'. Een kwart van de ondervraagden geeft aan zich het liefst bezig te houden met het aanmeten van een andere identiteit en gedaante in computergames.

Strategie- en adventuregames zijn stukken minder populair. Beiden kregen tussen de tien en vijftien procent van de stemmen. Sport- en simulatiespellen zijn het minst geliefd met slechts vijf procent van de stemmen.

De website vroeg gamers naar hun favoriete gamesoort. Daarbij werd geen onderscheid gemaakt in specifieke namen van spellen. Het ging uitsluitend om het soort spel.

World of Warcraft

"Het is voor ons interessant om te zien wat nu de meest populaire spellen van het moment zijn. We hadden al een vermoeden, maar door de populariteit van een spel als World of Warcraft vergeet je snel dat voor de meeste gamers schietspellen het aantrekkelijkst zijn", vertelt Olivier Spaargaren, marketing manager bij Vivendi Universal Games.