AMSTERDAM - In 2020 is het internet een laagdrempelig, goedkoop netwerk waar miljarden apparaten op zijn aangesloten. Het aantal virtuele verslaafden zal explosief gestegen zijn en internetterreur is ons niet vreemd. Dat denken althans experts.

Pew Internet ondervroeg zo'n 742 deskundigen over het internet van de toekomst. Belangrijkste vragen waren hierbij: zal het internet in 2020 overal ter wereld beschikbaar zijn of zal de wereld van de informatie er een zijn van verschillende snelheden? En zal dit zorgen voor een betere wereld of niet?

Ruim 56 procent denkt dat het internet zich in de toekomst overal zal verspreiden. Meer dan de helft van de deskundigen heeft een positief beeld bij het internet van de toekomst. Zo'n 46 procent daarentegen heeft er zo zijn bedenkingen bij.

Privacy

Ongeveer de helft denkt dat het privéleven steeds verder verstoord zal worden door het internet. Zo zal het steeds moeilijker zijn om anoniem te blijven en zal steeds meer informatie beschikbaar zijn via het wereld wijde web. Als positief bijeffect wordt 'meer transparantie' genoemd.

Een kleine minderheid van de deskundigen (44 procent) acht het mogelijk dat het Engels zodanig gaat overheersen dat andere talen steeds verder naar de achtergrond worden gedrukt.

Mobieltjes

Mobiele telefoons zullen een belangrijke rol gaan spelen in de toekomst van het web. "Mobiel internet wordt dominant", zo meent een van de experts. "In 2020 zal het mobiele netwerk razendsnel zijn."

Niet iedereen gelooft in een toekomstig netwerkwalhalla. Barrières zouden er zijn in de vorm van de overheid, commercie en de grote verscheidenheid aan internet- en programmeertalen.

/LINK
Rapport Pew Internet (pdf)
Meningen over toekomst internet