AMSTERDAM - Hackers richten hun pijlen steeds vaker op thuiscomputers. In 86 procent van de gevallen is de thuiscomputer het doelwit van een gerichte internetaanval. Dat blijkt uit het Internet Security Threat Report van Symantec.

Volgens Symantec zijn bedrijfscomputers steeds beter beveiligd en verschuiven hackers daarom hun aandacht naar de over het algemeen minder goed beveiligde computers bij mensen thuis. Volgens het beveiligingsbedrijf worden hackers ook steeds handiger in het omzeilen van beveiliging.

Zo gebruiken internetcriminelen bijvoorbeeld speciale technieken om detectie te vermijden. Ook blijven ze vaak langere tijd ongezien aanwezig op de computer om op een later tijdstip persoonlijke gegevens te stelen.

Oplichting

Uit het rapport blijkt dat computercriminelen vaak uit zijn op het achterhalen van persoonlijke gegevens van de computergebruiker, zoals wachtwoord, creditcardinformatie en sofi-nummer. Deze gegevens worden vervolgens gebruikt voor oplichting, fraude en andere criminele activiteiten.

Phishing

Ook phishing-aanvallen worden steeds populairder bij hackers. Bij phishing wordt de computergebruiker via een link in een mailtje naar een website gelokt. Vervolgens wordt op die website gevraagd naar persoonlijke gegevens. Volgens Symantec is het aantal phishing-aanvallen het afgelopen half jaar met maar liefst 81 procent gestegen.

Uit het rapport komt ook naar voren dat spam nog steeds een groot probleem vormt. Meer dan de helft (54 procent) van al het e-mailverkeer wereldwijd is spam.