AMSTERDAM - Een grote hoeveelheid uitgevers over de hele wereld wil een rechtensysteem voor de verspreiding van hun content door zoekmachines. De World Association of Newspapers (WAN) wil een systeem ontwikkelen dat duidelijkheid moet verschaffen over de rechten die rusten op bepaalde content. Dit meldt Reuters.

Aanleiding is de groeiende ergernis van uitgevers dat hun artikelen steeds meer via portals van zoekmachines zijn te lezen. Volgens de WAN nemen de zoekmachines hiermee de rol van publicist over.

Een rechtszaak van Belgische kranten tegen Google versterkte de positie van de uitgevers. De Belgische dagbladuitgevers wilden niet dat Google hun artikelen publiceerde. Google verloor de zaak en moest de artikelen verwijderen uit hun zoekindex.

"Met het nieuwe systeem moet het voor uitgevers en zoekmachines duidelijk zijn welke rechten rusten op bepaalde content", zegt Gavin O'Reilly van de WAN tegenover Reuters. "Op deze manier hopen we rechtzaken zoals die in België te kunnen voorkomen.

Het systeem dat de uitgevers voor ogen hebben zal de content filteren op basis van aangegeven rechten.