AMSTERDAM - Microsoft overweegt om een gratis versie uit te brengen van zijn eenvoudige kantoorsoftwarepakket. De softwaregigant beseft dat het niet achter kan blijven sinds concurrenten als Google gratis bedrijfssoftware aanbieden via het web. Dat meldt persbureau Reuters.

Microsoft, marktleider op het gebied van software voor privé- en zakelijk computergebruik, heeft zich lange tijd verzet tegen het gratis aanbieden van software via internet.

Microsoft zou momenteel aan het kijken zijn of het Microsoft Works als zijnde gratis kan aanbieden. Het programma zal dan wel worden voorzien van advertenties, om alsnog inkomsten te genereren. Wanneer de gratis programma's op het web verschijnen is nog niet bekend.

Google

Google is sinds enkele weken begonnen met het aanbieden van gratis bedrijfssoftware. Het pakket Google Apps for Your Domain omvat gratis software voor e-mail, agendavoering en interne communicatie aan onder meer bedrijven. De diensten worden online aangeboden waardoor niet elke individuele computer van software hoeft worden te voorzien.

Microsoft en Google strijden al tijden om de gunsten van de internetgebruiker. De technologiegiganten zetten om de haverklap nieuwe diensten in de markt. Google schroomt niet zijn diensten gratis aan te bieden, Microsoft daarentegen lijkt daar meer moeite mee te hebben.

Het Amerikaanse softwareconcern experimenteert momenteel wel met verschillende gratis webdiensten. Zo lanceerde Microsoft het internetplatform Windows Live.

Vista

Binnenkort zal Microsoft zijn nieuwe besturingssysteem Vista lanceren, de langverwachte opvolger van Windows. Naar verwachting komt Vista eind dit jaar uit op de zakelijke markt.