TAMPERE - Brussel wil een verbod op websites die uitleggen hoe iemand een bom kan maken of gebruiken. Europees Commissaris Franco Frattini (Justitie) heeft dat donderdag bij een EU-vergadering in Finland voorgesteld aan de justitieministers uit de EU-landen.

Frattini heeft geen specifieke websites op het oog. Wel wil hij het extremisten moeilijker maken om zelf explosieven te ontwikkelen. "We moeten de vrijheid van meningsuiting daarvoor heroverwegen", zei hij.

De commissaris wil tevens betere apparatuur om nieuwe typen bommen te ontdekken. De politie- en justitiediensten Europol en Eurojust moeten tegelijk een uitgebreider register van alle denkbare explosieve stoffen aanleggen.

Leerkrachten

De EU-politici verklaarden er bezorgd over te zijn dat terroristen ook jongeren uit eigen land zijn, zoals bleek bij de verijdelde aanslag op het Londense vliegveld Heathrow. Frattini wil daarom in januari een conferentie beleggen met onderwijzers uit de hele Europese Unie. Hij wil de leerkrachten vragen hoe radicalisering onder jongeren kan worden voorkomen.