HELSINKI - Het Finse Nokia heeft donderdag samen met andere grote spelers op de markt voor mobiele telefoons een lans gebroken voor een beter milieu. De ondernemingen hebben afgesproken samen op te trekken tegen de schadelijke stoffen die vrijkomen bij de productie van de apparaten.

De groep ondernemingen, waaronder Motorola, Panasonic, France Télécom, Intel en Vodafone, wil verder het gebruik van bepaalde schadelijke en milieu-onvriendelijke materialen bij de fabricage van mobieltjes stopzetten. Ook moet het aantrekkelijker worden om meer oude mobieltjes te recyclen.

Meer informatieverstrekking over het milieu moet de klant bewuster maken van zijn leefomgeving, zo staat in de donderdag uitgegeven gezamelijke verklaring.

Recyclen

Greenpeace publiceerde onlangs een rapport waaruit bleek dat vooral het Amerikaanse Motorola en de Chinese computerfabrikant Lenovo te weinig rekening houden met het milieu. Beide concerns zouden zich volgens de milieuorganisatie onvoldoende inspannen om producten terug te nemen en te recyclen.

Greenpeace was wel te over de milieuprestaties van Nokia en Dell. Deze twee fabrikanten werden door de belangenvereniging geprezen voor hun inzet om schadelijke stoffen uit hun computers en mobiele telefoons te houden.