AMSTERDAM - De regering Bush lijkt het razendpopulaire YouTube te hebben ontdekt. Het Bureau voor Nationaal Drugsbeleid (ONDCP) van het Witte Huis is sinds kort begonnen met het plaatsen van anti-drugsfilmpjes op de videosite.

Door de anti-drugscampagne door te trekken naar YouTube hoopt de ONDCP meer Amerikanen te bereiken, met name de internettende jeugd. Het is voor het eerst dat de Amerikaanse overheid de populaire videosite gebruikt als spreekbuis.

"Ook al stopt maar één tiener met het gebruik van drugs na het zien van onze filmpjes, dan al is het een succes te noemen," zo laat een woordvoerder weten. De filmpjes zijn eerder te zien geweest op de Amerikaanse televisie.

De ONDCP heeft verschillende informatielabels aan de video's meegegeven. Ze zijn te vinden wanneer men zoekt op de termen weed, marijuana, peer-pressure, war on drugs. De filmpjes zijn geplaatst door 'ONDCPstaff'.

Instructies

Op YouTube barst het van de filmpjes over drugs. Op sommige van deze video's zijn feesten te zien waar geëxperimenteerd wordt met verschillende drugs. Ook staan er video's online met instructies voor het kweken van marihuanaplanten.

Gezien het feit dat er veel tegenstanders van Bush' anti-drugsbeleid zijn, wordt verwacht dat parodieën op de ONDCP-filmpjes snel zullen volgen.

Podcast

Op YouTube kunnen gebruikers filmpjes plaatsen en bekijken. De ONDCP is de laatste jaren steeds meer aan het experimenteren met nieuwe campagnevormen. Zo lanceerde het bureau vorig jaar een eigen weblog en zet het podcasts online.