AMSTERDAM - Hoewel Microsofts iPod-killer Zune nog niet op de markt is lijkt het prijsgevecht tussen de twee muziekspelers al enigszins losgebarsten. Dinsdag publiceerde Walmart per ongeluk de prijs van de Zune op zijn website. Volgens het Amerikaanse supermarktconcern moet het apparaat 284 dollar gaan kosten.

Als deze prijs daadwerkelijk klopt zou Microsoft aanvankelijk goedkoper zijn dan Apple, die zijn 30-gigabyte iPod voor 16 dollar meer in de schappen had staan. Maar daar laat Apple het niet bij zitten, aangezien de computergigant besloten heeft de prijzen van de 30-gigabyte iPod te verlagen naar 249 dollar, zo meldt Daily Tech.

Microsoft heeft de prijs voor de Zune, met een opslagcapaciteit van 30 gigabyte, nog niet officieel bekendgemaakt. Het is niet bekend of Microsoft zijn gadget alsnog voor een lagere prijs gaat verkopen dan de iPod.

Kleurenscherm

Zune onderscheidt zich van de iPod door een groter kleurenscherm, een ingebouwde FM-radio en de mogelijkheid draadloos muziekbestanden uit te wisselen. Daarnaast verschijnt het apparaat in een aparte kleur: bruin, naast de kleuren zwart en wit. Verwacht wordt dat de Zune nog voor de kerst in de Amerikaanse schappen ligt.

Microsoft zal daarnaast, net als Apple, met een muziekdienst komen, de Zune Marketplace. Bovendien is er een telefoon van Zune in de maak.

Films

Hoewel Microsoft hoopt dat de Zune een bedreiging gaat vormen voor de iPod, menen analisten dat dat wel los zal lopen. Volgens hen is het apparaat geen antwoord op de razendpopulaire iPod. Zij geven daarvoor als reden dat de iPod zich veel meer als een multimediaplatform neerzet. De iPod richt zich namelijk niet alleen meer op muziek, maar ook op bijvoorbeeld games, televisieshows en complete films. De Zune zal zich daarentegen meer focussen op muziek, zo menen analisten.

Velen denken dan ook dat het Microsoft niet zal lukken om te concurreren met Apple, laat staan om marktaandeel in te pikken. Apple heeft met de iPod ongeveer driekwart van de Amerikaanse markt voor muziekspelers in handen.