DEN BOSCH - Alle provincies staan vanaf maandag op de risicokaart van Nederland. Dan gaat als laatste de provincie Noord-Brabant online op www.risicokaart.nl. Volledig is de kaart nog niet. Verschillende gemeenten in het hele land hebben informatie nog niet aangeleverd.

Met de risicokaart geeft de overheid iedereen informatie over mogelijke rampen en zware ongevallen in hun leefomgeving. Het Rijk onderscheidt achttien soorten rampen. Dertien van deze ramptypen kunnen als risico worden getoond op de risicokaart.

Natuurbrand

Het gaat bijvoorbeeld om mogelijkheden voor een natuurbrand, tunnelongeval en luchtvaartongeval en de risico's door aanwezigheid van gevaarlijke stoffen. Criminaliteit en terrorisme staan niet op de risicokaart.

Vorig jaar dwong minister Remkes (Binnenlandse Zaken) provincies om informatie te verwijderen die terroristen zouden kunnen misbruiken. Het ging om de zogenoemde effectcirkels die aangeven hoever een ramp zich rond een object kan uitstrekken, bijvoorbeeld bij de explosie van een LPG-station. Effectafstanden blijven wel staan op de professionele risicokaart die is ontwikkeld voor de hulpdiensten en overheidsmedewerkers.

Vertraagd

De provincie Noord-Brabant heeft bewust gewacht op de aanwijzing van de minister voor de publicatie van haar risicokaart, bleek woensdag tijdens een presentatie. Verder werd het project vertraagd door technische problemen.

Noord-Brabant heeft na Zuid-Holland de meeste risicovolle objecten binnen de provinciegrenzen.