AMSTERDAM - Op de website www.21minuten.nl kan iedereen zich vanaf woensdag uitspreken over tal van politieke en sociaal-economische onderwerpen. Het eindresultaat van het online opinieonderzoek wordt overhandigd aan de belangrijkste beleidsmakers en opinieleiders van Nederland.

De bedoeling is om duidelijk te maken hoe Nederlanders denken. In tegenstelling tot kleinschalige onderzoeken kan iedereen zijn mening uiten. In februari vorig jaar vond een dergelijk onderzoek voor de eerste keer plaats. Ruim 150 duizend Nederlanders reageerden. Daarmee was het direct het grootste online opinieonderzoek ooit in Nederland gehouden. De resultaten werden overhandigd aan premier Jan Peter Balkenende (CDA).

Dit jaar is een aantal thema's dezelfde als vorig jaar: de zorgen van Nederlanders over Nederland en maatregelen ter bevordering van de economische groei. Ook komen er specifieke actuele onderwerpen aan bod zoals de hypotheekrenteaftrek, het ontslagrecht, de AOW-garantie in de toekomst, de flexibilisering van arbeidsmarkt en de files.

Rapport

De vragenlijst kan tot 30 oktober worden ingevuld en duurt ongeveer 21 minuten. Een rapport met de voornaamste bevindingen zal voor de verkiezingen van 22 november worden gepubliceerd. Www.21minuten.nl is een initiatief van: McKinsey&Company, Planet Internet, NRC Handelsblad, AD, MSN en FHV BBDO.