DEN HAAG - Aanbieders van mobiele telefonie hoeven hun aflevertarieven voor gesprekken van een vaste naar een mobiele telefoon voorlopig niet te verlagen. Dat heeft de rechter in Rotterdam vrijdag bepaald. De telecomtoezichthouder Opta wilde verlaging van de tarieven die providers elkaar berekenen voor het gebruik van elkaars netwerken.

De rechter komt over twee weken met zijn motivatie. Volgens de onafhankelijke post- en telecomautoriteit, de Opta, zijn de zogenoemde mobiele interconnectietarieven die operators elkaar berekenen te hoog. De Opta wilde per 1 december lagere aflevertarieven.

Als een consument via de vaste telefoonlijn belt naar een mobiel nummer kost het maken van contact rond de 20 cent. Voor het bellen met een mobiele telefoon naar een vaste lijn is dat ongeveer 3 cent.

De mobiele telefoonbedrijven waren het niet eens met de Opta. Ze verwachtten veel minder omzet en inkomsten door een lager tarief. Als de interconnectietarieven omlaag moeten, gaan de kosten ergens anders omhoog, stellen de bedrijven. Volgens hen is de consument uiteindelijk niets goedkoper uit.