AMSTERDAM - Microsoft heeft een bètaversie van zijn videodienst Soapbox gelanceerd. Gebruikers kunnen hier video's uploaden, waarmee de dienst de strijd moet aangaan met het populaire Google Video en YouTube.

Verrassend kan de nieuwe dienst van Microsoft nauwelijks genoemd worden. Het model is inmiddels bekend van diensten als Google Video, YouTube en Yahoo Video. Gebruikers kunnen hun video's uploaden en voorzien van informatielabels (tags).

Andere gebruikers kunnen vervolgens ook labels aan de video's hangen of er commentaar op geven. Uiteindelijk zal Soapbox geïntegreerd worden in Windows Live Messenger en met Windows Live Spaces. Hiermee hoopt Microsoft een nauwe integratie te krijgen tussen blogs, chatten en het delen van video's.

Soapbox moet over ongeveer zes maanden voor iedereen bruikbaar zijn. Tijdens de proefperiode mogen alleen genodigden er gebruik van maken.

Teleurstellend

De eerste reacties op de dienst zijn niet onverdeeld positief. Zo noemt CNet Soapbox ronduit 'teleurstellend'.

YouTube had afgelopen maand maar liefst 34 miljoen bezoekers en is daarmee de beste bezochte internetpagina waarop gebruikers filmpjes delen.