OSAKA - Het Japanse elektronicaconcern Toshiba vervangt wereldwijd de batterijen in 340.000 laptops. De gebrekkige accu's zitten in de laptopmodellen Dynabook en Dynabook Satellite die zijn gemaakt tussen maart en mei dit jaar. Dat maakte Toshiba dinsdag bekend.

De laptops waar het om gaat, zijn voorzien van batterijen van Sony. Die accu's kunnen mogelijk niet worden opgeladen of geen stroom produceren. De computerfabrikanten Dell en Apple moesten vorige maand bijna zes miljoen accu's van Sony terugroepen die in hun laptops zaten. De batterijen waren brandgevaarlijk.

Het merendeel van de laptops is verkocht in Azië, Europa en Noord-Amerika. In Japan werden 45.000 stuks verkocht. Een woordvoerder van Toshiba wilde niet zeggen hoeveel de terugroepactie gaat kosten. Hij zei wel dat de batterijen kosteloos worden vervangen.

Testen

Een woordvoerder van Toshiba Benelux gaf aan dat klanten via bepaalde software thuis kunnen testen of de batterijen in hun laptops goed zijn of niet. Hij benadrukte dat de terugroepactie enkel betrekking heeft op de accu's en niet op de laptops zelf.