AMSTERDAM - Nederlanders die een nieuwe baan zoeken raadplegen daarvoor het liefst het internet. Uit onderzoek van Kelly Services blijkt dat 90 procent het wereld wijde web ziet als het belangrijkste hulpmiddel bij het vinden van ander werk. Pas daarna volgen de arbeidsbureaus (61 procent) en advertenties (42 procent).

Nederland is daarmee een van de koplopers van Europa. Alleen inwoners van Denemarken (93 procent) en België (90 procent) raadplegen vaker het web bij het zoeken van een baan.

Volgens Jacob Klaren van Kelly Services zal internet een steeds grotere rol gaan spelen bij het vinden van een baan. "Internet geeft werknemers snel een uitgebreid overzicht van beschikbare functies bij een bedrijf, zowel regionaal als landelijk. Ze kunnen zelfs al salarissen en arbeidsvoorwaarden vergelijken, nog voor ze het eerste contact leggen."

Controleren

Volgens Klaren is de nieuwe manier van solliciteren wel lastiger voor de werkgever. "Via internet reageren vaak veel mensen op een vacature, maar dat hoeven niet altijd de juiste kandidaten te zijn. Het is dus van groot belang om de juiste kandidaten hieruit te selecteren en de door hen verstrekte gegevens over opleidingen en ervaring grondig te controleren."

Het Kelly 'Europe at Work' onderzoek is gehouden onder 19.000 werknemers in 12 Europese landen.