AMSTERDAM - Muziekvideo's van artiesten als Madonna en de Red Hot Chili Peppers zijn binnenkort legaal te zien op YouTube. De populaire videosite heeft daartoe een overeenkomst gesloten met platenmaatschappij Warner Music, zo meldt persbureau Reuters maandag.

De videosite zal videoclips van Warner-artiesten in zijn geheel op YouTube vertonen. De videosite heeft beloofd de muziekvideo's te voorzien van een watermerk. Het geld dat wordt verdiend met het verkopen van advertenties rond de video's zal door beide partijen gedeeld worden. Volgens de overeenkomst mogen gebruikers van YouTube ook Warner-muziek gebruiken in hun zelfgemaakte filmpjes.

In de toekomst wil Warner ook ander materiaal aan YouTube leveren om de artiesten te promoten. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld interviews en materiaal van achter de schermen.

Auteursrechten

Warner is de eerste platenmaatschappij die een deal sluit met YouTube. Veel platenmaatschappijen zijn niet zo blij met de videosite wegens de vele illegale muziekclips die er te vinden zijn. Universal beschuldigde YouTube dit weekend nog van inbreuk op hun auteursrechten.

Op YouTube worden dagelijks meer dan 100 miljoen video's bekeken. De website groeit sinds zijn oprichting in februari 2005 exponentieel.