AMSTERDAM - Computerfabrikant Hewlett Packard gebruikt nog altijd giftige stoffen in zijn laptops, hoewel de fabrikant zelf beweert dit niet meer te doen.

Dit stelt Greenpeace na nieuw onderzoek naar het gifverbruik in laptops. HP zou decabroomdifenyl ether (decaBDE) gebruiken, een gevaarlijke broomhoudende vlamvertrager.

Het gebruik van decaBDE kwam aan het licht tijdens onderzoek van een Deens laboratorium, dat in opdracht van Greenpeace vijf merken laptops onderzocht op het gebruik van gevaarlijke stoffen. In maart feliciteerde Greenpeace HP nog vanwege zijn mooie plannen voor het milieu.

Zware metalen

Voor het onderzoek hebben de onderzoekers in maart dit jaar vijf courante modellen van computermerken gekocht. Laptops van Acer, Apple, Dell, HP en Sony zijn onderzocht op gevaarlijke stoffen. Met behulp van onder meer röntgen micro analyse zijn 44 onderdelen getest op aanwezigheid van zware metalen, PVC en broomhoudende brandvertragers.

Het gebruik van veel van deze omstreden stoffen is vanaf 1 juli 2006 verboden of beperkt in de Europese richtlijn RoHS (Restriction of Hazardous Substances), vanwege het gevaar voor mens en milieu.

Lood

De laptop van HP rolde bijzonder slecht uit het onderzoek vanwege het decaBDE-gebruik, naast andere broomhoudende vlamvertragers. Ook bleek dat de HP als enige laptop nog een flinke hoeveelheid lood bevatte, zo'n drie maanden voor deze stof verboden zou worden door de nieuwe Europese wet.

De Macbook van Apple bevatte de grootste hoeveelheid van de broomhoudende vlamvertrager TBBPA in de ventilator. Verder bleken Apple, HP en Acer nog PVC te gebruiken.

Een zegsman van HP verklaart tegenover NU.nl dat het 'op zich niet verbazingwekkend’ is dat de geteste laptop te veel lood bevat omdat het een ‘enigszins achterhaald product’ is. Inmiddels voldoen alle door HP geproduceerde laptops aan de officiële normen op dit punt, aldus de woordvoerder.

Voor de broomhoudende vlamvertragers heeft HP geen verklaring. “We moeten dat nog uitzoeken.”