AMSTERDAM - Telefoneren tijdens het fietsen blijft toegestaan. Dat heeft minister Peijs van Verkeer en Waterstaat besloten. De CDA-minister had laten onderzoeken of mobiel bellen tijdens het fietsen verboden moest worden, maar ziet daar van af, zo meldt het AD maandag.

Volgens Peijs kan mobiel bellen tijdens het fietsen voor gevaarlijke situaties zorgen. "Fietsers letten veel minder goed op als ze ondertussen aan het telefoneren zijn", zo zegt de bewindsvrouw. Toch vallen er weinig verkeersslachtoffers als gevolg van bellen op de fiets.

Peijs laat in een brief aan de Tweede Kamer weten dat het erg veel geld kost om de politie te laten controleren of fietsers aan het bellen zijn, of dat zij daar bijvoorbeeld netjes een headset voor gebruiken.

Doden

Automobilisten die betrapt worden met een mobiele telefoon in de hand kunnen rekenen op een harde aanpak. Gebleken is dat bellen tijdens het autorijden jaarlijks honderden doden en gewonden kost.

In 2004 zouden er ongeveer 600 minder verkeersslachtoffers zijn gevallen als er tijdens het rijden niet mobiel was gebeld, zo concludeerde de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid onlangs.