AMSTERDAM - De politie in de regio Kennemerland heeft met acht aanhoudingen in het afgelopen halfjaar een Nigeriaanse e-mailoplichtersbende opgerold. De aangehouden personen variëren in leeftijd van 32 tot 62 jaar. Dat bevestigt een woordvoerder zaterdag.

De bende zou jaarlijks vanuit Nederland en Afrika honderden miljoenen euro's buitmaken door oplichting. Per email zou aan mensen in korte tijd veel geld worden beloofd, maar de slachtoffers moesten uiteindelijk opdraaien voor bijvoorbeeld notariskosten en salarissen van advocaten.

Kopstuk

Vorige maand werd in de Nigeriaanse hoofdstad Lagos het kopstuk van een andere bende opgepakt. Ook die groepering beloofden mensen per mail grote erfenissen en lottowinsten. Amsterdam zou het centrum van in Europa werkende Nigeriaanse bendes zijn.

In februari bracht de politie de bende ook al een zware slag toe met de arrestatie van zeventig Nigerianen in Amsterdam. Gezien het hoge aantal Amerikaanse slachtoffers werkt het hoofdstedelijke politiekorps voor de bestrijding van de fraude samen met de US Postal Inspection Service, de oudste federale opsporingdienst in de Verenigde Staten.

De oplichters stuurden tot 140.000 e-mails per week, waarin mensen erfenissen en lottowinsten werden toegezegd, die opliepen tot vele miljoenen dollars. Daarvoor moesten ze dan wel eerst vele duizenden euro's of dollars overmaken, zogenaamd om de transactie en notarissen te kunnen bekostigen. Dat geld verdween uiteindelijk in de zakken van de oplichters.