DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag heeft vrijdag drie minderjarige jongens uit Gouda veroordeeld tot taakstraffen tot 160 uur. De jongeren stonden terecht voor het maken en verspreiden van een pornofilm.

De politie pakte de Gouwenaren in mei op. Zij hadden tijdens een feest een 14-jarig meisje uit Gouda aangemoedigd zichzelf in bad te bevredigen. De jongeren, die onder invloed van alcohol waren, hebben dit gefilmd en op internet verspreid. Het meisje en haar ouders deden aangifte nadat zij over de verspreiding hadden gehoord.

Een 15-jarige jongen kreeg de hoogste taakstraf, omdat hij de grootste rol speelde in de verspreiding van het filmpje. De rechter legde hem 160 uur taakstraf op.

Verantwoordelijk

De tweede verdachte, een jongen van 16 jaar, kreeg een taakstraf van 160 uur, waarvan zestig voorwaardelijk. Hij was verantwoordelijk voor de opname, maar niet voor de verspreiding op internet, aldus de rechtbank. De laatste verdachte, een 17-jarige Gouwenaar, kreeg 110 uur werkstraf, waarvan 30 uur voorwaardelijk.

De rechtbank rekende het de jongens zwaar aan dat zij misbruik hadden gemaakt van de kwetsbaarheid van een 14-jarig meisje. Door het filmpje op internet te plaatsen, hebben zij het slachtoffer nog eens extra vernederd. De beelden kunnen in de toekomst namelijk op allerlei manieren te voorschijn komen, aldus de rechtbank.