AMSTERDAM - Sinds Google Earth heel Nederland stukken gedetailleerder op de kaart heeft gezet, lijkt de jacht naar eigenaardigheden geopend. Zo is in een veld tussen Rhenen en Veenendaal overduidelijk het woord 'Lonsdale' te lezen.


Lonsdale-veld met coördinaten 51 58 42.82 N, 5 33 56.35 E

"Heel eigenaardig", zegt Fred Hagman van Aerodata, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de luchtfoto's van Google Earth. "Dat moet haast wel toeval zijn", zo voegt hij er aan toe. Volgens Hagman is het vrijwel uitgesloten dat het woord 'Lonsdale' gemaakt is om de aandacht te trekken van Google Earth-gebruikers.

"Het is voor het publiek nooit bekend geweest wanneer we onze vluchten uitvoerden", zo zegt Hagman. "Het lijkt er dus op dat dit puur toeval is. Wellicht is het gras platgestampt om een grapje met een luchtballon uit te halen."

Wijzigen

Ook sluit Hagman uit dat derden met de foto's gesjoemeld hebben. "Van buitenaf valt er niets te wijzigen in Google Earth. We proberen de luchtfoto's bovendien zo onaangetast mogelijk te laten. We hebben alleen op last van het Ministerie van Defensie enkele gevoelige gebieden afgedekt."

Mysteries

Volgens Hagman heeft Aerodata de afgelopen dagen veel eigenaardigheden doorgespeeld gekregen. Veel mysteries blijken overigens simpel opgelost te kunnen worden. Doordat Aerodata meerdere foto's aan elkaar heeft geplakt ontstaan er soms wat vreemde overlappen, zoals bijvoorbeeld een vliegtuig met een vleugel.

Via Google Earth kunnen gebruikers inzoomen op luchtfoto's van hun eigen omgeving. Sinds vorig weekend is Nederland in hogere resolutie te bekijken. Hierdoor is niet alleen de Randstad in detail te zien, maar ook de rest van Nederland.

Foto's

Het programma maakt gebruik van luchtfoto's van Aerodata. In september en oktober vorig jaar zijn de zevenduizend foto's geschoten. Deze zijn gekoppeld tot een bestand van 850 gigabyte.

Google Earth werd in juni 2005 gelanceerd. Via het programma kunnen gebruikers inzoomen op plekken in de hele wereld.