LONDEN - Nintendo is klaar voor een nieuw gevecht op de Europese spelcomputermarkt. Het Japanse bedrijf kondigde vrijdag aan dat zijn nieuwe spelcomputer, de Wii, 8 december in de winkels zal liggen. Sony moest vorige week nog plannen om zijn Playstation 3 voor de kerst op de Europese markt te brengen, laten varen omdat het kampte met een tekort aan onderdelen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Nintendo zal met de Wii in de belangrijke kerstperiode vooral tegen de Xbox 360 moeten opboksen. Microsoft bracht dit apparaat eind vorig jaar op de markt en was daarmee de eerste die een spelcomputer van de nieuwe generatie afleverde. De Wii is een stuk goedkoper, 249 euro tegen 299,99 euro voor de goedkoopste versie van de Xbox, maar is minder geavanceerd dan het Microsoft-apparaat.

Nintendo wil zich onderscheiden met spellen voor het gehele gezin. Daarvoor is een joystick ontwikkeld die reageert op bewegingen die een speler maakt. Microsoft gebruikt nog een ouderwets knoppensysteem om karakters in spellen te besturen. Het Amerikaanse softwareconcern gooit echter wel meer grafisch geweld in de strijd.

Gamecube

Nintendo kondigde donderdag al aan dat zijn nieuwe console, die de Gamecube opvolgt, op 19 november in de Verenigde Staten in de winkels ligt en op 2 december in Japan. Voor een vroege Amerikaanse lancering is gekozen om te kunnen profiteren van het Thanksgiving-weekeinde in de VS. Sony brengt zijn Playstation 3 twee dagen eerder in Amerika uit.

De nieuwe spelcomputer werd vrijdag in Londen gepresenteerd. NU.nl was bij die presentatie aanwezig.