AMSTERDAM - Ambtenaren die ICT-projecten saboteren hebben het Rijk de laatste vijftien jaar honderden miljoenen euro's gekost. Bovendien heeft de overheid nog eens miljoenen euro's weggegooid door niet voortvarend te zijn in de toepassing van informatie- en communicatietechnologie. Dat blijkt volgens de Telegraaf uit een rapport van PvdA-Kamerleden Anja Timmer en Martijn van Dam, dat vrijdag wordt gepresenteerd.

Overheidsdiensten zouden de ict-toepassingen doelbewust dwarsbomen. "Vaak zijn er allerlei partijen bij betrokken met allemaal hun eigen belangen die het proberen te saboteren", zegt Van Dam. Hij doelt onder meer op het salarisadministratiesysteem voor de overheid.

Departementen weigerden volgens de politicus mee te werken, waardoor het systeem geen kans heeft gekregen. Wel zouden de betrokkenen nog steeds vergaderen over het invoeren van het programma.

Ook zouden er diverse projecten blijven voortbestaan waarvan doelstellingen niet worden behaald. Een project krijgt wel steeds een andere naam. Sinds begin jaren '90 wordt gewerkt aan een regeling waardoor burgers hun gegevens maar eenmalig hoeven te geven aan een overheidsinstantie.

De naam van het project veranderde van Overheidsloket 2000, via Elektronische Overheid naar Andere Overheid. "Elk jaar zijn daar tientallen miljoenen in gestoken, er zijn projectorganisaties opgetuigd, met ambtenaren die allemaal dingetjes doen. En ze zijn er nog steeds mee bezig", zegt Van Dam in de krant.

Volgens de politicus is niet precies duidelijk om hoeveel verspild geld het gaat, maar eigen berekeningen van de Kamerleden wijzen op honderden miljoenen euro's. "Wat merk je nu van al die investeringen, behalve dat je je belastingaangifte elektronisch kunt opsturen? Nagenoeg niets", zegt Van Dam.