SEATTLE - Microsoft heeft donderdag voor het eerst zijn digitale muziekspeler laten zien die een bedreiging moet gaan vormen voor de iPod van Apple. Het apparaat met de naam Zune verschijnt nog voor de kerst op de Amerikaanse markt, zo liet het softwareconcern weten. Inmiddels is ook bewegend beeld van het apparaatje beschikbaar.

Een prijs is nog niet bekendgemaakt voor de gadget, die door Toshiba wordt gefabriceerd. De muziekspeler onderscheidt zich van de iPod door een groter kleurenscherm, een ingebouwde FM-tuner en de mogelijkheid draadloos muziekbestanden uit te wisselen. Daarnaast verschijnt het apparaat in een bijzondere kleur: bruin, naast de kleuren zwart en wit.

Video

Persbureau Reuters heeft bewegende beelden van de Zune. Bekijk ze hier.

Muziekwinkel

Microsoft opent een nieuwe muziekwinkel op internet, Zune Marketplace, om de 30 gigabyte aan opslagcapaciteit op de muziekspeler te kunnen vullen. Het concern werkt daarbij ook met een abonnementsvorm voor het onbeperkt downloaden van muziek.

Apple heeft met de iPod ongeveer driekwart van de Amerikaanse markt voor muziekspelers in handen. De computerfabrikant liet eerder deze week een vernieuwde productenlijn zien.