AMSTERDAM - Scholieren kunnen met een aandelenspel speculeren op het succes van de Nederlandse missie in Uruzgan. Met het internetspel wil vredesorganisatie Euro's voor Vrede jongeren bewust maken van de militaire missie in de Afghaanse provincie.

Leerlingen van het voortgezet onderwijs en regionale opleidingscentra kunnen op internet meedoen, al dan niet via school. Zij moeten inzetten op het percentage Nederlanders dat in februari volgend jaar denkt dat de wederopbouw van Uruzgan snel zal worden afgerond. Aanvankelijk krijgen zij aandelen met alle percentages, die zij via de markt onderling kunnen verhandelen tegen schommelende prijzen.

"Om goed te kunnen scoren is het voor de leerlingen cruciaal de ontwikkelingen in de provincie goed te kunnen inschatten en het nieuws op de voet te volgen", zegt Christian Laheij van Euro's voor Vrede. "Bovendien krijgen scholieren inzicht in de werking van de aandelenmarkt."

Pentagon

Laheij zegt kritiek te verwachten door de riskante missie centraal te stellen in de aandelenhandel. Hij vergelijkt het spel met een project van het Amerikaanse Pentagon in 2003. Toen konden deelnemers inzetten op de kans dat het koningshuis van Jordanië omvergeworpen zou worden. Na kritiek werd dat plan afgeblazen.

"Het verschil is dat wij uitgaan van een positieve stelling", vindt Laheij. Hij is bang dat er in de media alleen aandacht is voor 'het vuurwerk' in de regio.

Het spel gaat in januari van start en heeft een looptijd van zes weken.