UTRECHT - Meer dan 10.000 proefschriften zijn sinds woensdag online beschikbaar via de website www.DAREnet.nl/proefschriften. De proefschriften zijn afkomstig van alle universiteiten in Nederland.


Foto: Annemiek van der Kuil l Blom en Rijntjes openen de website vol trots

Prof. Kees Blom, rector magnificus van de Radboud Universiteit Nijmegen, opende de Nationale Proefschriftensite woensdag namens alle rectoren van de Nederlandse universiteiten.

Onderzoek

Niet langer verstoffen de proefschriften op zolders of op universitaire boekenplanken, maar nu kan iedereen kennis nemen van nieuw en soms baanbrekend onderzoek in Nederland. Jaarlijks verschijnen in Nederland ongeveer 2500 proefschriften waarmee veelal jonge wetenschappers promoveren in een bepaald vakgebied. Tot nu toe waren deze onderzoeksresultaten moeilijk te vinden.

Door ze via internet beschikbaar te stellen, tonen zowel de promovendus als de universiteit wat zij onderzoeken, aldus initiatiefnemer stichting SURF, de samenwerkingsorganisatie van het hoger onderwijs en onderzoek op het gebied van netwerkdienstverlening en informatie- en communicatietechnologie.

Kwaliteit

"De kwaliteit van het promotieonderzoek is erg hoog. Daar mogen we als Nederlandse universiteiten maximaal mee naar buiten treden", aldus prof. Henk Zijm, rector van de Universiteit Twente.

Ook Eddy Rijntjes, bestuurslid van het Promovendi Netwerk Nederland, is blij met de Nationale Proefschriftensite. "Voor ons als jonge onderzoekers is het belangrijk aan de weg te timmeren en meer naamsbekendheid te krijgen. Het publiek toegankelijke proefschrift is dan ons wereldwijde visitekaartje!"

De Nationale Proefschriftensite is ontwikkeld binnen het landelijke DARE- (Digital Academic REpositories) programma, waarin alle Nederlandse universiteiten, enkele wetenschappelijke organisaties en stichting SURF samenwerken.