DEN HAAG - Minister Piet Hein Donner van Justitie mag van een meerderheid van de Tweede Kamer met een proef kijken of hij internetgokkers van illegale sites kan weglokken. Dat bleek woensdag tijdens de behandeling van een wetsvoorstel dat een proef met internetgokken mogelijk moet maken.

Nederland telt volgens de minister naar schatting 300.000 mensen die op het internet wel eens een gokje wagen met een illegaal kansspel. Minister Donner wil kijken of hij deze spelers kan weglokken naar een door de Staat gecontroleerde site.

Vergunning

Hij wil Holland Casino een vergunning geven om onder strenge voorwaarden gedurende twee jaar gokken op internet aan te bieden. Blijkt dat hierdoor alleen maar nog meer mensen aan het gokken slaan, dan is volgens de minister de proef niet geslaagd.

Op die site zouden jongeren tussen de 18 en 23 jaar wekelijks niet meer dan 100 euro mogen verspelen. Ouderen moeten eerst zelf aangeven tot welke limiet ze willen gaan, voordat ze kunnen spelen.

Donner zei voor deze mensen geen limiet aan te willen geven. Hij vreest dan het risico te nemen dat die limiet te hoog is voor minima en te beperkend voor mensen met veel geld.

Het CDA en de PvdA steunen het wetsvoorstel. De VVD twijfelde nog. Kamerlid Frans Weekers zou graag zien dat ook de brancheorganisatie van speelautomaten exploitanten VAN en de goede doelenorganisatie Sponsor Loterij aan de proef mee kunnen doen. Het CDA schoot te hulp en vroeg de minister te onderzoeken of het mogelijk was om de vergunning te verlenen aan alle drie de partijen tegelijk, zonder daarbij het Nederlandse gokbeleid in gevaar te brengen met Europese regelgeving.

Onderzoeken

Donner beloofde dit te onderzoeken. Maar hij gaf meteen aan dat hij op geen enkele wijze bereid is om het Nederlands kansspelbeleid te versoepelen of te riskeren dat dit door de proef in gevaar gebracht zou worden. De Europese Commissie houdt de Nederlandse ontwikkelingen met een scherp oog in de gaten en vraagt regelmatig om opheldering. Net als veel andere landen staat Nederland slechts een door de overheid gecontroleerde aanbieder toe.