AMSTERDAM - Sinds afgelopen weekend kan vrijwel iedereen in Nederland zijn eigen woning terugvinden in Google Earth. Het computerprogramma biedt gebruikers de mogelijkheid om in te zoomen op luchtfoto's van de eigen omgeving. Behalve in een deel van Noordwijk. Daar zijn enkele inwoners tot de ontdekking gekomen dat hun huis is bedekt onder een grote vlek.

Google Earth maakt sommige gevoelige gebieden uit veiligheidsoverwegingen onherkenbaar. Hierbij kun je denken aan militaire vliegvelden en kerncentrales. Inwoners van Noordwijk vroegen zich om die reden ook af waarom hun omgeving als een vlek was weergegeven.

Volgens de gemeente hebben de inwoners van Noordwijk niets te vrezen. De vlek moet de Defensie Pijpleiding Organisatie (DPO) voorstellen. Deze organisatie zorgt voor het vervoer van vloeibare brandstof. Echter, de DPO zit al een tijd niet meer in Noordwijk, maar is naar Den Haag verhuisd. De Noordwijkers hopen dan ook dat de vlek spoedig meeverhuist.

Schoonhoven

Overigens zet Google Earth ook inwoners van andere plaatsen voor een raadsel. Zo wordt praktisch heel Schoonhoven vaag weergegeven in het programma. Ook Villa Eikenhorst in Wassenaar, de woning van Willem-Alexander en Maxima, is onherkenbaar gemaakt. Eerder was de prinselijke woning nog wel in Google Earth te bekijken.

Sinds juni 2005 kunnen internetgebruikers via Google Earth inzoomen op elke plaats ter wereld. Tot voor kort was voornamelijk de Randstad in hoge resolutie te zien. Andere plaatsen in Nederland waren minder gedetailleerd.

Overigens is er nog steeds verschil in detail. Zo zijn de grote steden scherper dan de wat kleinere plaatsen.

/LINK
Verboden plekken in Nederland