SAN FRANCISCO - Microsoft waarschuwt gebruikers van zijn software voor drie nieuwe beveiligingslekken. Het grootste softwarebedrijf ter wereld heeft een kritieke fout gevonden in het softwarepakket Office.

Twee minder ernstige veiligheidslekken werden ontdekt in het besturingssysteem Windows XP en de webbrowser Internet Explorer. Computers zijn hierdoor gevoeliger voor toegang van buitenaf.

Dat maakte Microsoft woensdag bekend. Het bedrijf adviseert computergebruikers om via de website van de onderneming zogeheten patches te downloaden waarmee de lekken worden gedicht. Wereldwijd draait op 90 procent van alle computers een besturingssysteem van Microsoft.

Concurrentie

Woensdag deelde de Europese Commissie mee dat het nieuwste besturingssysteem van Microsoft, Windows Vista, in een uitgeklede vorm moet worden aangeboden. Dit voorschrift moet de concurrentie bevorderen tussen leveranciers van softwareprogramma's. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie waarschuwde Microsoft dat het de nieuwste veiligheidssoftware bij Windows Vista als oneerlijke concurrentie beschouwt.

De Europese Commissie gaf Microsoft in juli nog een boete van 280,5 miljoen euro. De sanctie werd opgelegd wegens misbruik van een dominante marktpositie en het niet naleven van gemaakte afspraken. Microsoft blijft Windows XP in Europa ook aanbieden met mediasoftware en een internetbrowser.