PEKING - Een rechtbank in de Oost-Chinese stad Zibo heeft twee jaar lang een computerprogramma getest dat kan uitrekenen hoeveel gevangenisstraf iemand moet krijgen. In totaal zijn in die periode 1500 vonnissen met een muisklik uitgerekend.

Dat gebeurde in zaken die in totaal honderd verschillende strafbare feiten omvatten, zoals roof, moord, verkrachting en schending van de nationale veiligheid. Dat meldde de Hongkongse krant South China Morning Post woensdag.

De ontwikkelaar van de software, Qin Ye, zei dat zijn programma ervoor zorgt dat gelijke zaken gelijk afgehandeld worden. Het kan rekening houden met verschillen in de omstandigheden van dader, misdrijf en dergelijke. De rechter voert de bijzonderheden van de zaak in en dan berekent het computerprogramma de strafmaat.

Corruptie

Een van de rechters uit Zibo zei tegen de krant dat met het programma voorkomen kan worden dat de vonnissen teveel verschillen doordat rechters zich laten beïnvloeden door corruptie of omdat zij niet voldoende kennis hebben. Maar een aantal Chinese media vindt de muisklikvonnissen helemaal niets. Die benadrukken alleen maar de luiheid van de rechtbanken, zeggen zij.

Rechtssysteem

Hoewel het de bedoeling is het computerprogramma op ruimere schaal te gaan inzetten, is niet duidelijk wanneer en waar dat gaat gebeuren. Ondanks allerlei campagnes om het Chinese rechtssysteem te hervormen, is er nog steeds veel mis met de rechtspraak in het land. Vaak is rechtspraak een zaak van rechters en functionarissen van de communistische partij. In veel lagere rechtbanken zitten rechters die niet eens gestudeerd hebben.