SYDNEY - In Australië is een man aangehouden die ervan wordt verdacht twee miljard spam-mailtjes te hebben verstuurd. Dat heeft de Australische Communicatie en Media Autoriteit (ACMA) bekendgemaakt.

De verdachte heeft de e-mails waarin vooral reclame werd gemaakt voor de erectiepil Viagra, verstuurd via computerservers in Nederland.

De ACMA is eind vorig jaar getipt door de Nederlandse telecomtoezichthouder Opta. Australische media meldden woensdag dat de verdachte in de deelstaat Queensland woont, maar de ACMA wil dit niet bevestigen. Het onderzoek zal nog enkele maanden in beslag nemen.

Inval

De Opta kwam de Australiër in mei vorig jaar op het spoor toen een inval werd gedaan bij een internetprovider voor een andere spamzaak. Een woordvoerster van de toezichthouder zei woensdag dat de man 35 servers had gehuurd van het internetbedrijf om de spam te kunnen versturen. Ze wilde niet zeggen om welke internetaanbieder het ging.

Volgens Australische wetgeving uit 2003 is het illegaal om ongevraagd commerciële mails rond te sturen, ook als die zijn verstuurd vanuit het buitenland. De Opta heeft al het bewijsmateriaal overgedragen aan de Australische autoriteiten.

Verboden

De Opta-woordvoerster spreekt van een voor Nederlandse begrippen "behoorlijk grote spamzaak". De toezichthouder heeft eerder dit jaar al vier andere zaken aangedragen bij de daarvoor bevoegde autoriteiten in Groot-Brittannië en Frankrijk. In Nederland is het versturen van spam sinds mei 2004 verboden.

De Opta beboette vorig jaar zeker vijf Nederlandse bedrijven voor het versturen van spam-berichten naar particulieren. Een van deze bedrijven maakte gebruik van de diensten van dezelfde internetaanbieder als de Australiër, aldus de woordvoerster.