SAN FRANSISCO - Apple heeft dinsdag zijn nieuwste producten gelanceerd. Het gaat om nieuwe versies van de diverse iPods. Apple hield een bijeenkomst in San Francisco waar verwacht werd dat het bedrijf eigenlijk een dienst zou onthullen voor het downloaden van films.

De nieuwste 'gewone' iPod kan geleverd worden met een opslagcapaciteit van niet minder dan tachtig gigabyte en moet 349 dollar gaan kosten. De iPod Nano is dunner geworden en kan nu in vijf verschillende kleuren gekocht worden.

Van de iPod Shuffle, 1 gigabyte, is nog maar een fractie van het originele formaat over. Het 'kauwgompakjes'-formaat is ingeruild voor een knijper-achtige vorm. Je kunt het apparaatje overal aan hangen: aan je broek, aan je tas of op andere plekken. De volgorde van nummers die de audiospeler je voorspiegelt, zijn nog even onvoorspelbaar als bij de vorige editie van de Shuffle.

Over de hele linie verbetert Apple de helderheid van de beeldschermen. Ook wordt de batterijduur verlengd. De nieuwe iPods zijn tevens geschikt gemaakt voor spelletjes als PacMan en Tetris.


De vernieuwde iPod Shuffle is een stuk kleiner dan zijn voorganger

Tijdens de bijeenkomst presenteerde Steve Jobs de nieuwe filmsectie van muziekwinkeliTunes. Via het populaire downloadprogramma zijn nu ook speelfilms te downloaden. Het Amerikaanse computerbedrijf heeft daarvoor een samenwerkingsverband gesloten met Walt Disney.

Pixar

Klanten kunnen voor tussen de 9,99 dollar en 14,99 dollar films kopen uit de studio's van Disney. Daaronder bevinden zich ook Pixar, Touchstone en Miramax. Het aanbod beslaat ongeveer 75 films. De films worden geleverd in 640x480 pixels, wat zeer geschikt is om te kijken op je iPod.


Steve Jobs laat enkele kaskrakers zien die tegen betaling via iTunes te downloaden zijn

De aankondiging komt niet als een verrassing. Al maanden circuleren er geruchten dat Apple in de filmverkoop wilde stappen, in navolging van concurrenten waaronder Amazon. Populaire televisieseries, zoals Desperate Housewives en Lost, waren al in de internetwinkel iTunes te vinden.

De films kunnen worden bekeken op de muziekspeler iPod of op een computer. De filmbibliotheek is voorlopig alleen beschikbaar voor Amerikaanse consumenten. Volgend jaar is de Nederlandse consument aan de beurt, verwacht een woordvoerder van Apple Nederland. Amerikaanse tv-series zijn nu ook nog niet in de Nederlandse winkels te koop.

Stroef

Het aanbod viel analisten tegen. Kennelijk lopen de onderhandelingen met andere filmstudio's stroef, zo lieten zij weten. Dat er een akkoord is bereikt met Disney, is niet zo vreemd. Apple-topman Steve Jobs verkocht eerder dit jaar de Pixar-studio aan het amusementsconcern.

iTV

Apple toonde tijdens de bijeenkomst tevens een computerbox die films, muziek en foto's naar de tv kan streamen. Dit apparaat, de iTV, komt begin volgend jaar op de markt. Het draadloze kastje zal rond de 299 dollar gaan kosten.

Apple liep met de presentatie vooruit op de aanval die Microsoft wil doen op de iPod-dominantie op de muziekspelermarkt. Het softwareconcern heeft de Zune in ontwikkeling, die volgens geruchten een groot beeldscherm krijgt voor het bekijken van films.

iPod-telefoon

De iPod beschikt nu nog over een relatief klein scherm. Op internet circuleerden ontwerpen van de muziekspeler met een groot scherm die met een aanraakmenu bediend kan worden. Deze speler werd dinsdag tot teleurstelling van velen niet getoond in San Francisco. Ook de iPod-telefoon bleef achterwege.