ZANDVOORT - Meer dan 20.000 studenten hebben sinds donderdag ruim 30.000 gratis Nederlandse samenvattingen en boeken met oefeningen gedownload. De boeken zijn een aanvulling op de verplichte literatuur van universiteiten en hogescholen. De 26 boeken van het Deense bedrijf Ventus Publishing zijn te downloaden op www.studentensupport.nl.

Directeur Kristian Buus Madsen is verrast over de toeloop. "We hadden ingeschat dat we 120.000 downloads in een jaar zouden hebben, maar we hebben in vier dagen tijd al 20 procent van die doelstelling behaald."

De boeken zijn gratis wegens de advertenties die om de drie tot vier pagina's in het studiemateriaal staan. De komende maand gaat het bedrijf nog acht boeken aanbieden. Ook hoopt Ventus Publishing in de toekomst verplichte literatuur gratis beschikbaar te maken.

Mails

Volgens Buus Madsen zijn er honderden mails binnengekomen van studenten die vragen of bepaalde titels te downloaden zijn en van auteurs die vragen of de uitgeverij hun boek kan uitbrengen. De directeur denkt dat dit concept "het uitgeven van de toekomst" wordt. "Standaardtekstboeken kunnen makkelijk gratis beschikbaar gemaakt worden, zolang er maar advertenties instaan."

Het bedrijf verstrekt ook gratis boeken in Denemarken, Zweden en Duitsland. Daar werken docenten op universiteiten met het gratis materiaal. "Onze samenvattingen komen daar zelfs op de verplichte literatuurlijst", aldus Buus Madsen.