AMSTERDAM - Hoogopgeleide twintigers en dertigers communiceren in Nederland dankzij internet op moderne wijze. Toch is sprake van een digitale generatiekloof tussen deze groepen. Dat stelt Carp deze week.

Het tijdschrift vroeg vierhonderd lezers naar hun multimediagebruik en constateerde dat sprake is van een kloof tussen de prille twintigers en de dertigers. Beide groepen gebruiken het internet intensief, maar op verschillende manieren.

Van de twintigers verstuurt 35 procent gemiddeld vijftien e-mails per dag. Bij de dertigers doet 63 procent dat. Twintigers chatten echter meer op MSN Messenger: 47 procent, tegenover 32 procent van de dertigers. De twintigers (74 procent) zijn ook fanatieke gebruikers van de populaire profielensite Hyves. Van de dertigers gebruikt 43 procent deze website.

Brief

Mobiel bellen is voor 84 procent van beide groepen uiteindelijk de ideale manier om bij te kletsen met vrienden. Van de dertigers belt een derde ook nog met een vast toestel, terwijl het gros van de twintigers dit 'ouderwetse ding' allang de deur heeft uitgedaan. Opvallend is dat meer twintigers (zes procent) dan dertigers (vijf procent) het liefst per handgeschreven brief met vrienden communiceren.

Dertigers blijken internet vooral op een serieuze manier te gebruiken, bijvoorbeeld om zakelijke contacten te leggen of informatie te vinden. De twintigers houden zich eerder bezig met het spelen van spelletjes, het verspreiden van zelfgemaakte filmpjes of het downloaden van muziek en speelfilms.