AMSTERDAM - Een groep Nigeriaanse oplichters heeft het momenteel voorzien op potentiële kopers van auto's en motoren op de particuliere markt. De criminelen bieden goedkope tweedehands voertuigen op internet aan en trachten daarmee geïnteresseerden duizenden euro's af te troggelen.

Dat bevestigde een woordvoerder van de Amsterdamse politie dinsdag naar aanleiding van een artikel in De Telegraaf.

De bende kopieert foto's van andere advertenties en voorziet de voertuigen van een ander kenteken. Kopers die reageren krijgen direct afbeeldingen toegestuurd van kentekenpapieren om ze te overtuigen dat ze de aanbieder kunnen vertrouwen. Uiteindelijk moeten ze een voorschot betalen bij een 'onafhankelijke partij'. Naar hun aankoop kunnen ze vervolgens fluiten.

Website

De onwetende koper krijgt vaak te horen dat de auto of motor wegens een verhuizing in het buitenland staat, maar dat het voertuig via een vervoersbedrijf snel naar Nederland kan worden overgebracht. Daarvoor moet echter een aanbetaling plaatsvinden. De geïnteresseerde krijgt vervolgens een website te zien die volledig is nagebootst van een echte firma, compleet met telefonische servicelijn en vals bankrekeningnummer.

Het kopiëren van andere advertenties leidt soms tot hilarische taferelen. Zo boden de Nigerianen onlangs een Harley Davidson aan die nog was voorzien van amuletten van de Hells Angels in Haarlem.