Nederland is een nieuw muziekinitiatief rijker. Via Surf2Music kunnen muziekliefhebbers via een vast bedrag per maand onbeperkt muziek downloaden. Studenten betalen hiervoor 9 euro per maand.

Surf2Music.nl is een initiatief van E-Media Solutions en Surfspot, een online ict-winkel voor studenten. Surf2Music pakt de zaken voortvarend aan, gezien de afspraken met Buma Stemra.

De auteursrechtenorganisatie stond tot voor kort huiverig tegenover initiatieven die tegen een vast bedrag per maand onbeperkte downloads aanbieden, maar vaart inmiddels een andere koers. Surf2Music is in Nederland de eerste dienst die hiervan kan profiteren. In de VS zijn er overigens al diensten die volgens een vergelijkbaar model werken, zoals Rhapsody.

Niet op cd

Er zijn twee verschillen pakketten bij Surf2Music. Met het goedkoopste abonnement kan de muziek alleen gestreamd worden, terwijl Surf2Go de mogelijkheid biedt om de nummers ook op de pc te bewaren. Overigens wordt er wel gewerkt met drm (DRM 10), zodat het branden op cd wordt geblokkeerd. De muziek overzetten naar een mp3-speler mag weer wel. De muziek kan overigens alleen worden afgespeeld zolang iemand een abonnement heeft.

Studenten betalen voor dit abonnement 9 euro per maand. De dienst wordt echter binnenkort ook beschikbaar voor niet-studenten. Naar verwachting gaat dit zo'n 15 euro kosten. Surf2Music heeft op dit moment een catalogus van enkele honderdduizenden tracks, afkomstig van de grote platenmaatschappijen en independents. De komende periode moeten dit er 1 miljoen worden.

De platenindustrie reageert bij monde van NVPI-directeur Wouter Rutten enthousiast op het nieuwe initiatief. "Onze strategie is: voorlichting, het bestrijden van illegaal aanbod en het ontwikkelen legale alternatieven. Surf2music past bij uitstek in dat laatste."