SAN FRANCISCO - Amazon, een van de grootste internetwinkels ter wereld, biedt sinds vrijdag online beeldmateriaal aan op zijn website. Klanten kunnen films en series aankopen en 'huren' van meer dan dertig televisiezenders en productiemaatschappijen.

Het materiaal kan alleen afgespeeld worden op apparaten die Windows Media software gebruiken. Dat maakte het bedrijf vrijdag bekend.

De nieuwe divisie Amazon Unbox levert materiaal van onder meer Universal Pictures, MGM, Fox, Discovery Channel, BBC en MTV. De prijzen per aflevering van een serie zijn gelijk aan die bij iTunes, het populaire programma waarmee computerfabrikant Apple muziek en beeldmateriaal aanbiedt. Analisten verwachten dat op korte termijn de dienst van Amazon geen bedreiging vormt voor de inkomsten van iTunes.

iPod

Door de softwarekeuze kan het materiaal hoofdzakelijk op de pc bekeken worden en niet zozeer onderweg, wat wel mogelijk is met de laatste iPod van Apple.

Analisten vinden Amazon Unbox een geschikte dienst voor bijvoorbeeld het geval dat een collega wordt geattendeerd op het missen van een film of serie de voorgaande dag. Deze kan dan snel opgepikt worden, zodat er weer meegepraat kan worden.